De start was weer bij restaurant de Piramide in Opende. We hebben het er al vaker over gehad, en onze mening is niet veranderd bleek later bij terugkomst in de Piramide. Maar laten we bij het begin beginnen. Er verschenen 12 auto’s aan de start, en dit hadden er meer mogen zijn! Vanaf 12 uur verzamelden de deelnemers zich op het grote parkeerterrein.
Na hier en daar een praatje gemaakt te hebben, vertrokken we om 12.45 uur, een kwartier later dan gepland, voor een prachtige rit richting Noordwolde. Prachtig, we hebben weer een eend in de familie! Maar deze eend kwam dus een kwartier te laat aangevlogen! Hij zag er niet ziek uit, dus dat kan niet de oorzaak geweest zijn! Nadat de eend was binnengevlogen kon de rit beginnen. We waren nog maar net buiten Opende,of het ploegje oldtimers was niet compleet meer. Blijkbaar waren er enkele deelnemers een verkeerde straat ingereden. Wij zaten achter de leider, dus hebben we even op de anderen gewacht. Toen gingen we er met z’n allen tegenaan!
We passeerden Siegerswoude, en daar hebben de geleerden iets nieuws bedacht. Ze hebben deze viersprong de naam “shared space” gegeven. Dat houdt in dat de automobilisten die deze kruising passeren allemaal dezelfde rechten hebben. Dus als er eentje denkt dat ie er nog wel voorlangs kan, dan mag hij dat doen! Maar het is dus goed uitkijken geblazen! Via Ureterp en buurtschap de Mersken en Mounleane en Merkebuorren en Opperhaudmare, bereikten we een leegstaand AVIA tankstation. Men kon er trouwens nog wel brandstof krijgen. Het station was dus onbemand. Hier hielden we een korte pauze, dus stoeltjes uit de auto en een plekje in de schaduw opzoeken,want in de zon was het te warm!
Na deze korte welkome pauze ging de stoet verder via Prikkedam, Zandhuizen richting Noordwolde. Na Frederiksoord kwamen we op een plein genaamd Mandehof. Hier konden we parkeren,want we waren in het vlechtdorp Noordwolde aangekomen, het doel van deze rit. Na een kopje koffie en een gevulde koek werd er iets verteld over het ontstaan van deze vlechtkunst!
De gevlochten stoel was in de oudheid een goddelijke zetel die symbool stond voor de macht van de gebruiker. Deze status is tot op de dag van vandaag nog terug te vinden. De Engelse “Chairman” heeft als voorzitter de leiding in de vergadering. Maar u waardeert ook het gevlochten terrasstoeltje” als u daarin gaat zitten. Een gelukzalig gevoel overvalt u. Het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde vertelt het bijzondere en unieke verhaal van het vlechten in Noordwolde en omstreken in de Rijksrietvlechtschool, een rijksmonument met een bijzondere sfeer. Naast aandacht voor het verleden komen moderne vormgevers aan bod, zoals Dirk van Sliedregt, Jan des Bouvrie en Marcel Wanders. Zelfs de industriële toepassingen van het vlechten worden niet vergeten… In het Vlechtdorp Noordwolde, gelegen in een prachtig wandel- en fietsgebied op de grens van Friesland en Drenthe, zijn nog veel families die unieke kennis hebben over de tijd dat hier bijna honderd jaar lang een grote vlechtwerk-industrie was die manden, stoelen en ander meubilair maakte. Hier werden vroeger heel veel rotan stoelen en manden voor allerlei gebruik gemaakt. Ook de stoel van Rik Felderhof bekend van het tv-programma “De stoel” stond er tentoongesteld. Ik mocht er even in zitten en er werd een foto genomen!
Om 16.30 uur werd het tijd om de rit te vervolgen door het mooie Oost- en Weststellingwerf. Via Gorredijk, Lippenhuizen naar Beetsterzwaag. Hier werd weer een korte pauze gehouden. Sommige deelnemers gingen een ijsje halen. Een kleine groep haalde de stoeltjes weer uit de auto en gingen even met elkaar relaxen. Na een halfuurtje maakten we ons gereed voor het laatste traject naar het startpunt van deze prachtige dag: Restaurant de Piramide. Het viel ons op dat ze dit restaurant weer wat verfraaid hadden,met o.a. een nieuw dak. We zijn met onze club vaker in dit onderkomen geweest, wat niet altijd een succes was. Dat is nu wel voorbij en dit restaurant is nu zeker aan te bevelen. We wilden eigenlijk plaatsnemen op het terras, maar dat was in bezit genomen door een vrolijk vrijgezellenfeestje. Nadat we een tafel hadden toegewezen gekregen door het zeer vriendelijke personeel, werd het eerst tijd voor een koel drankje. Hierna werd er iets uitgelegd over de gang van zaken, en konden we genieten van een voortreffelijk buffet met soep vooraf. Een feestelijke afsluiting dus van een prachtige warme dag georganiseerd door onze clubleden Pieter Kempenaar en Catrinus Kielstra.
Jan de Vries
Foto’s Jouke de Vries