Eindelijk is het dan zover, de eerste rit van het seizoen 2013. Hoewel Koning Winter het voorjaar extreem lang in zijn greep heeft gehouden heeft het de organisatoren van deze rit er niet van weerhouden een route te kiezen door het Groninger Hoogeland dat zich kenmerkt door grote open vlakten met relatief weinig beschutting. De wind heeft in dit gebied vrij spel.
Het ziet er naar uit dat het een droge dag zal worden met misschien zo nu en dan wat zonneschijn. Vol goede moed vertrekken wij naar het vertrekpunt achter Restaurant “De Piramide” te Surhuisterveen. Wij hebben Belgische vrienden te logeren en ik neem één van de kinderen mee als bijrijder. We besluiten met de kap open te rijden, maar ik moet toegeven, de wind is nog verrekte koud. In Surhuisterveen is al een mooie opkomst. Er zijn 20 auto’s aangemeld. Twee daarvan zijn helaas verhinderd zodat wij met 18 auto’s van start gaan. Om ongeveer kwart voor twee vertrekken we. De rit gaat richting Stroobos en Grijpskerk naar Groningen richting het Hoogeland. Een mooie route door dorpen als Kommerzijl, Aalsum, Oldehove, Ezinge, Garnwerd, Roodehaan afgewisseld door grote bouwakkers en indrukwekkende boerderijen met statige voorhuizen en grote schuren, soms wel drie aan elkaar gekoppeld. Als vastgoedondernemer denk ik dan meteen aan het onderhoud ervan. Zal wel een stukje beroepsdeformatie zijn. De post groot onderhoud bij het in goede staat houden van deze monumentale boerderijen valt niet te onderschatten.
Mijn passagier merkt op dat wij een stukje van de route al eerder hebben gereden. Mag de pret niet drukken, maar bij het kruispunt Electra is het even mis gegaan.
Uiteindelijk komen wij toch aan in Houwerzijl voor een bezoek aan het Theemuseum (op de borden staat Theefabriek) . Het Theemuseum is gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het dorp. We worden ontvangen in de consistoriekamer waar we twee koppen thee te drinken krijgen van verschillende smaken. Volgens de theekaart kan de bezoeker kiezen uit maar liefst 273 soorten thee. Na de thee en het koekje krijgen we nog de gelegenheid het museum te bekijken. Het geeft een goede indruk van de geschiedenis van de theecultuur. Er hangen veel foto’s uit vroeger tijden, er staan oude mengmachines die de gedroogde theeblaadjes breken, theekisten waarin de theeblaadjes in vorige eeuwen werden aangevoerd uit alle delen van de wereld enz. Na afloop koop ik voor vertrek in de theewinkel een zakje thee met thee-ei voor het thuisfront. In de winkel die vol staat met theepotten, theeserviezen enz. kan men kiezen uit 175 soorten losse thee verpakt in zakjes zoals vroeger.
De terugreis gaat richting Grijpskerk en daarna voor een deel langs de route van de heenreis. De rit eindigt bij ’t Strandheem te Opende. De camping en bijbehorend restaurant zijn nog gesloten, maar het tegenover gelegen café-restaurant is open en graag bereid ons van een natje en droogje te voorzien. Wij gaan na het drankje naar huis, een deel van de groep blijft voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Op de terugreis breekt de zon volledig door en is de rit door de Friese Wouden een plezierige afsluiter van een mooie rit over het Groninger Hoogeland die eigenlijk herhaald zou moeten worden als de gewassen op het veld staan en het koolzaad bloeit. Henk en Harrie bedankt voor de organisatie van de rit.
Groeten,
Ariejan van Twisk